Żeby karkówka się udała, musisz jednak wykonać trochę pracy przed wrzuceniem jej na skwierczący ruszt. Co ci będzie potrzebne?

* 12 kotletów z karkówki (ilość zależy oczywiście od liczby łasuchów)

Do marynaty

* 1 szklanka oleju

* 1 szklanka jasnego sosu sojowego

* 1 główka czosnku

* 1 łyżeczka papryki słodkiej

* 1 łyżeczka curry

* 1 łyżka ziół prowansalskich

* 1 łyżka bazylii

Sposób wykonania:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Po godzinie włożyć do niej mięso, odstawić na 16 godzin (tak, tak!), kilkakrotnie przewrócić mięso. Podczas pieczenia smarować mięso marynatą.

Lepiej nie sprawdzaj, ile taki kotlet ma kalorii, tylko rozkoszuj się jego smakiem.