Możesz ja przyrządzić na kilka sposobów, a każdy jest łatwy i prosty. Aby wyszła miękka i smaczna, wybierz młode kolby z którejś z odmian cukrowych.

Co będzie ci potrzebne?

- kilka kolb surowej kukurydzy

- masło lub oliwa

- przyprawy (sól, ewentualnie pieprz, czosnek i inne)

Natarte solą i innymi przyprawami (np. oliwą z rozgniecionym czosnkiem) kolby połóż na grillu, często obracając, na około 20-30 minut. Kukurydza jest gotowa wtedy, gdy się zarumieni, a nakłute widelcem ziarna staną się miękkie. Czas grillowania skrócisz do 15 minut, jeśli owiniesz kolby w folię aluminiową. Folia lub pozostawionych na kolbie kilka liści ochronią też kukurydzę przed przypaleniem i sprawią, że nie będziesz musiała cały czas jej obracać. Po zdjęciu z grilla podawaj najlepiej z dodatkiem masła. Dla smaku możesz zmieszać masło z ziołami lub posiekaną natką pietruszki.