Nie jest niskokaloryczny, o nie. Ale jeśli go zjesz, a potem poświęcisz się aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, to będziesz pewna, że spaliłaś chociaż część kalorii wchłoniętych przy okazji delektowania się przysmakiem wymyślonym za oceanem.

Co będzie ci potrzebne?

* baranina lub wołowina mielona 50 dag

* jajko 1 szt

* cebula 2 szt

* sól 1 szczypta

* pieprz 1 szczypta

* zioła prowansalskie 1 szczypta

* bekon 4 plastry

* bułka do hamburgera 4 szt.

* ser żółty 8 plasterków

* pomidory 2 szt.

* liście sałaty 6 szt.

* musztarda 2 łyżki

* ketchup 2 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Mięso z jajkiem wymieszać i jedną posiekaną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Uformować 4 burgery, upiec je na grillu. Bekon położyć obok na grillu i połówki bułek. Drugą cebulę pokroić w krążki. Na każdej połówce położyć plasterki sera i stopić. Włożyć między połówki bułki burger, plasterki pomidora, krążki cebuli, bekon i sałatę. Polać musztardą i ketchupem.