GREEN DAY

2,5 cl wódki Absolut Peach

1,5 cl likieru Monin Peach

1 cl syropu Pome Verte Monin

2 cl mleka

2 cl soku pomarańczowego

Wszystkie składniki wymieszaj w schłodzonym uprzednio shakerze. Drinka podawaj ozdobionego czekoladową rurką i odrobiną bitej śmietany.

"Jeśli nie uda wam się zdobyć tych konkretnych składników, syrop o smaku kwaśnego jabłka można zastąpić po prostu kwaśnym sokiem jabłkowym" - radzi autor drinka Grzegorz Szumski z klubu Baila w Szczecinie. Dlaczego nazwał go Green Day? "Siedziałem sobie w jednej ze szczecińskich restauracji, z której widać panoramę miasta. Była piekna pogoda, miasto tonęło w zieleni. Słońce, zieleń, świeżość, taki właśnie zielony dzień" - opowiada barman, który właśnie zwyciężył polskie eliminacje organizowane przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów i będzie reprezentował kraj na Mistrzostwach Świata Barmanów WCC w Berlinie.

>>>Zrób sam likier z wanilią i cytryną

Grzegorz ma także radę dla wszystkich, którzy chcą zadziwić swoich znajomych bajecznymi drinkami: "Nie można się przy tym spinać. Im człowiek bardziej się stara, tym mniej wychodzi. To ma być przede wszystkim zabawa. Nie bójcie się eksperymentów, używajcie wielu składników, próbujcie nowych kombinacji smaków. Używajcie fantazji" - mówi. Dodaje jednak, że warto przy tym znać podstawy miksologii i wiedzieć, że nie jeśli na przykład zmieszamy mleko z sokiem z cytryny, to nasz koktajl może sie po prostu zważyć.