Z jajami przepiórczymi

8 jaj przepiórczych

8 pomidorków koktajlowych

4 ogórki małosolne

szczypiorek do dekoracji

sól i pieprz

patyczki do nadziewania

Jaja przepiórek ugotuj i obierz, pokrój na połówki. Pomidorki również pokrój na połówki, ogórki na podłużne ćwiartki. Nadziewaj kolejno na patyczki. Szczypior nadziewaj z pozostałymi składnikami, tworząc ozdobne kokardki lub pętelki. Dopraw solą i pieprzem.

>>>Tu znajdziesz przepis na zdrową sałatkę z jaj przepiórek i małych pomidorów

Z kurczakiem w ziołach

pierś z kurczaka

seler naciowy

świeży ogórek

szczypiorek

Na marynatę:

kilka łyżek oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

odrobina soku z cytryny

garść natki pietruszki, kilka listków świeżego rozmarynu (lub innych

świeżych ziół), sól, pieprz

Kurczaka pokrój w kostkę. Składniki na marynatę rozetrzyj w moździerzu lub zmiksuj. Włoż mięso do aromatycznej mieszanki i trzymaj w lodówce co najmniej godzinę. Potem usmaż kawałki mięsa na patelni, a następnie nadziewaj na patyki do szaszłyków na zmianę z pokrojonym ogórkiem, kawałkami selera naciowego i szczypiorkiem.

Wiosenne szaszłyki możesz podać w nietypowy sposób. Nadziej składniki jedynie na końcówkę patyka i razem ze świeżymi kwiatami włóż gotowe szaszłyki do małego wazonu lub szklanki.