Katarzyna Świerczyńska: Kluski, schabowe, kapusta. To kwintesencja polskiej kuchni?

Brygida Kosel*: Ależ nie! Nasza kuchnia jest pełna niezwykłych, zdrowych, wykwintnych potraw. Ja chcę nauczyć Polki, że nie jest tłusta, straszna i siermiężna. Zamknęliśmy się w pułapce pyz i kluch, które owszem są cudowne, ale w tradycyjnej kuchni polskiej jest całe mnóstwo rzeczy, których nie wykorzystujemy i ja będę o nich w swoim programie przypominać. To będzie jednocześnie taki kurs gotowania od podstaw.

Pani osobisty hit polskiej kuchni?

Zupy. Po prostu kocham zupy. Poza tym, to coś, co nas wyróżnia wśród kuchni innych krajów. Możemy być dumni z naszych zup. Osobiście najbardziej lubię chłodnik i ogórkową.

Czyli nic wykwintnego?

No niezupełnie. Ja wiem, że chłodnik kojarzy się wszystkim z zupą z botwinki, ale przecież dawniej dodawano do niej cielęcinę, jesiotra, raki, przepiórcze jaja. Tradycyjny chłodnik może być bardzo wykwintny. Z kolei zaskakująco delikatną ogórkową można uzyskać, jeśli zamiast śmietaną, zaprawimy ją żółtkiem. To stary, polski sposób, zupełnie dziś zapomniany i niewykorzystywany.

Pani nie pochodzi z domu, w którym się gotowało. Skąd więc ta miłość do jedzenia?

Byłam bardzo słodkim dzieckiem i wielkim łakomczuchem. Mama pracująca na dwóch etatach rzeczywiście nie miała czasu na gotowanie mi obiadów, więc jadłam poza domem. I zawsze stawałam się pupilką wszystkich kucharek i kelnerów. Zawsze dostawałam najlepsze kąski. Kuchnia od zawsze kojarzy mi się z uczuciami. Szczególnie kuchnia polska. Bo przecież jeśli chcemy komuś pokazać, że jest dla nas wyjątkowy, to nie ma większego aktu odwagi i poświęcenia, niż samodzielne ugotowanie mu obiadu.

Powiedziała pani: aktu odwagi?

Tak, bo wiele polskich kobiet boi się gotować. Nie chcą być porównywane z teściowymi, boją się, że nie podołają, że coś im nie wyjdzie. Chciałabym przełamać te lęki. Każdy z nas ma swoje smaki dzieciństwa, swoje tradycyjne dania. A przecież nasze dzieci, nasi przyjaciele, których ugościmy - zapamiętają nasze potrawy. My również tworzymy tradycję. A więc: odwagi!

*Brygida Kosel, warszawska restauratorka, teraz debiutuje jak gospodyni kulinarnego programu "Teraz Brygida!". Premiera programu w sobotę 4 kwietnia o 14.35 na kanale Kuchnia TV.