Najpopularniejsze w naszych sklepach małe pomidorki to pomidory koktajlowe i cherry. Są aromatyczne i bardzo intensywne w smaku. Zawierają dużo cennej o tej porze roku witaminy C. Z kolei jaja przepiórek to nieocenione źródło witamin z grupy B, żelaza i karotenu. Co ważne, te małe jajeczka są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych, mają również mniej cholesterolu. W duecie z pomidorkami stanowią nie tylko zdrowe, ale i niezwykle malownicze połączenie.

Sałatka z jaj przepiórczych

5 jaj przepiórczych

5 małych pomidorów (żółtych i czerwonych)

cykoria

sałata rzymska

szpinak

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamico

mały ząbek czosnku

cukier, sól i pieprz

Jaja przepiórcze gotuj 3 minuty, obierz i pokrój na połówki. Tak samo pokrój pomidorki. Do salaterki wrzuć porwane liście sałaty, szpinaku, pokrojoną cykorię, pomidory i jajka. Z oliwy, octu, odrobiny cukru, przypraw i wyciśniętego ząbka czosnku zrób prosty winegret, mieszając wszystkie składniki. Polej gotowym sosem sałatkę.

Jajecznica w pomidorach

10 jaj przepiórczych

10 małych pomidorów

łyżka masła

drobny szczypior

sól i pieprz do smaku

Wszystkie jaja wbij do szklanki, na patelni rozgrzej masło i wlej na nią jajka. Wymieszaj i posól do smaku. Pomidory przekrój na połówki i wydrąż środki. Tak przygotowane napełniaj gotową jajecznicą. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

>>>Zobacz, co można zrobić z suszonymi pomidorami

>>>Tu znajdziesz przepis na miniaturowe ciasteczka z marcepanem