Te dwie przekąski w krajach, z których pochodzą, są niezwykle popularne. Bawarską obazdę robi się zwykle ze skrawków miękkich serów, głównie camemberta i romadura. Z kolei do litewskich grzanek można wykorzystać resztki czerstwiejącego już chleba. Oszczędnie i niezwykle pysznie!

Po bawarsku

krążek sera camembert

100 gramów miękkiego masła

2 łyżki stołowe pszenicznego piwa

1 cebula

łyżeczka papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki ostrej

kminek, sól

Ser pokrój w kostkę i przy pomocy widelca rozmieszaj z masłem i piwem tak, aby połączone składniki miały konsystencję pasty. Dodaj przyprawy i drobno pokrojoną cebulę. Podawaj z pieczywem, tradycyjnymi preclami lub krakersami.

Jeśli wolisz delikatniejsze przekąski, złagodź wyrazisty smak sera i przypraw dodając do pasty serka twarogowego do smarowania.

Po litewsku

pół bochenka ciemnego chleba żytniego, najlepiej z dodatkiem kminku

150 gram tartego sera żółtego

4 łyżki majonezu

ząbek czosnku

sól

olej (ewentualnie smalec)

Kromki chleba pokrój w słupki. Usmaż na złoto na rozgrzanym oleju lub smalcu. W rondelku wymieszaj tarty ser z majonezem, dopraw solą i wyciśnij ząbek czosnku. Podgrzewaj wszystko cały czas energicznie mieszając mątewką aż ser połączy się z majonezem w gładką masę. Polej nią gorące grzanki. Podawaj natychmiast.

Jeśli wybierasz się na Litwę, z pamiątkami warto przywieźć doskonały ciemny chleb żytni. Można go z powodzeniem zamrozić – również pokrojony w słupki. Wtedy zamrożone kawałki chleba kładź prosto na gorący tłuszcz.