Blok (prawie) czekoladowy

kostka masła

szklanka skondensowanego, słodzonego mleka

1,5 szklanki mleka w proszku

4 czubate łyżki kakao

pół szklanki ulubionych orzechów

¾ szklanki cukru

2 opakowania (200 gram) herbatników

Do stopionego masła dodaj skondensowane mleko. Podgrzewaj cały czas, pilnując, aby się nie zagotowało. Mieszając, dodawaj po kolei cukier, mleko w proszku i kakao. Do gorącej jednolitej masy wmieszaj posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem foremki i odstaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki, a kiedy blok całkiem stwardnieje, pokrój na kawałki.

<<<Na czas kryzysu kup worek ziemniaków

Owsiane szyszki

¼ kostki masła

pół szklanki mleka

szklanka cukru

6 łyżek kakao

opakowanie (400 gram) płatków owsianych

Stopione masło zagotuj z mlekiem, dodaj kakao i cukier. Gotuj chwilę, aż cukier całkiem się rozpuści. Wyłącz gaz i do masy dodaj płatki owsiane. Dobrze wymieszaj i formuj w małe kulki (dla ułatwienia łyżkę lub ręce płucz co chwilę w zimnej wodzie). Odstaw je, aby ostygły i stwardniały.

Do zrobienia szyszek zamiast płatków owsianych można także użyć preparowanego ryżu lub wiórków kokosowych

Jeśli gotowa masa jest zbyt sucha, uratujesz ją, dodając odrobinę mleka i podgrzewając chwilę. Jeśli jest zbyt rzadka, po prostu dodaj więcej płatków, ryżu czy wiórków.

Znacie inne przepisy na przysmaki rodem z epoki PRL? Czekamy na Wasze listy. Maile z przepisami wysyłajcie na adres: przepisy@dziennik.pl