Ziemniaki w czosnkowym sosie

"Pamiętam do dziś smak babcinych pierogów i naleśników, ale babci kuchnia kojarzy mi się z lekiem na przeziębienie, który w moim rodzinnym domu stosujemy do dzisiaj. Jest to staropolska potrawa o wyrazistym, ostrym smaku. Bardzo skuteczna.” - przekonuje Ewelina Baryła z miejscowości Mircze. Oto jej przepis:

ugotowane ziemniaki

szklanka oleju lnianego lub śmietany

dwie główki czosnku

szczypta soli

Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z olejem lub śmietaną (wersja ze śmietaną jest delikatniejsza). Posolić i odstawić na godzinę. Ugotowane ziemniaki podpiec na płycie pieca kaflowego. Można też podsmażyć lub podpiec w piekarniku. Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.

Dwa sposoby na cebulę

"Moja babcia zawsze mówiła: Jedzcie cebulę, a będziecie zdrowi. Zapamiętałam dwa proste przepisy na potrawy, które teraz sama często przyrządzam” - pisze Wioleta Żurawicz z Hrubieszowa.

Jej pierwsza propozycja, to sos cebulowy. Wystarczy podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, aż stanie się miękka. Następnie dodać przyprawę typu wegeta i gęstą śmietanę. Sos świetnie pasuje do ziemniaków i mięs.

Druga potrawa to po prostu podsmażona z boczkiem lub kiełbasą cebulka, posypana dużą ilością pieprzu. Tak przygotowaną cebulę należy podawać z chlebem. Smacznego.

JAK WZIĄĆ UDZIAŁ W KONKURSIE? WYŚLIJ BABCINY PRZEPIS I WYGRAJ NAGRODĘ