Trzy pomysły na suszone pomidory

Katarzyna Świerczyńska | 2009-01-06 11:25 | Aktualizacja: 20:02
Trzy pomysły na suszone pomidory

Trzy pomysły na suszone pomidory / Inne)

"Addio pomidory!" - tęsknie śpiewał w zimowe miesiące Wiesław Michnikowski. Może po prostu nie odkrył smaku suszonych pomidorów? Niezwykle aromatycznych i bogatych w cenne witaminy i mikroelementy? Zobacz jakie potrawy można wyczarować z suszonych pomidorów.




Piersi z kurczaka nadziewane pomidorami

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki (najlepiej parmeńskiej)
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwiek
  • kilka kawałków mozzarelli (ew. innego sera)
  • sól

W piersiach z kurczaka szerokim długim nożem zrób kieszonkę. Nadziej ją suszonymi pomidorami i serem. Tak przygotowaną pierś posól i owiń szynką. Szynka nie tylko doda daniu wykwintnego smaku i wyglądu, ale również sprawi, że podczas pieczenia kurczak zachowa niezwykłą soczystość.

Do brytfanki nalej trochę oliwy z pomidorów. Ułóż piersi i skrop je jeszcze oliwą. Piecz do pół godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa) w temperaturze 180 st. Tak przygotowane mięso smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pomidorowe bułeczki drożdżowe

  • kostka drożdży (42 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 szklanki mąki
  • ok. 5 suszonych pomidorów

Drożdże wymieszaj z mlekiem, cukrem, solą i oliwą ze słoika z pomidorami. Stopniowo wmieszaj mąkę - najwygodniej użyć do tego miksera. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.

Posyp stół mąką i delikatnie wyrób wyrośnięte ciasto. Uformuj na kształt grubego placka i posyp drobno pokrojonymi suszonymi pomidorkami. Zwiń w rulon, lekko ugnieć i podziel na równe porcje, formując z nich bułeczki.

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze wyrosło. Wysmaruj bułki roztrzepanym żółtkiem i posyp suszoną bazylią. Piecz ok. 30 min. w temperaturze 135 st.

Bułki najlepiej smakują, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Można je wtedy maczać w dobrej oliwie z oliwek. Podane wyżej proporcje wystarczą na zrobienie ok. 10 sztuk.

Sałatka z suszonych pomidorów i kaparów

  • Ok. 100 gram suszonych pomidorów w oliwie
  • mały słoik kaparów
  • mała główka sałaty lodowej
  • 6 łyżek oliwy z pomidorów
  • 3 łyżki zalewy z kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Sałatę porwij na drobne kawałki. Pomidory pokrój, kapary odcedź z zalewy i wrzuć do sałaty. Aby zrobić oryginalny i zarazem bardzo prosty winegret, użyj oliwy z pomidorów i zalewy pozostałej z kaparów. Wymieszaj oba płyny ze sobą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Uważaj, żeby nie przesadzić z solą - zalewy z pomidorów i kaparów zwykle są już słone.






zdjęcie autora

Autorem tekstu jest

Katarzyna Świerczyńska

Zobacz inne teksty autora »

Źródło: dziennik.pl
Podziel się:
Znajdź Dziennik.pl na:FBgoogle plusetwitter
Wypowiedzi: 1
  • ~weronika2011-08-25 16:04

    to ja weronika


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV