Łosoś w ziołowej skorupce

Składniki:

• 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag)

• pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon)

• 2 łyżeczki oliwy

• 2 łyżki bułki tartej

• żółtko

• sól

• świeżo mielony czarny pieprz

Na marynatę:

• 1/2 szklanki oliwy

• kilka gałązek tymianku cytrynowego

• 2 ząbki czosnku

• sól

• pieprz

Sposób przygotowania:

• tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz.

• zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie. Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

• łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami. Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 min.

Szaszłyki z łososia z cukinią i bazylią

• 80 dag fileta z łososia norweskiego

• 2 małe cukinie

• 4 cebulki dymki

• 50 dag pieczarek

• 3 łyżki oliwy

• cytryna

• 10 dag masła

• pęczek bazylii

• sól

• pieprz

Sposób przygotowania:

• bazylię posiekać, zostawić do dekoracji kilka listków. Zioła wymieszać z miękkim masłem, uformować wałek, zawinąć w pergamin i odłożyć do lodówki.

• łososia pokroić w grubą kostkę, cukinie w szerokie talarki, a cebulki przekroić na pół. Zalać oliwą, marynować 30 minut.

• kawałki ryby osączyć z marynaty, posypać solą i pieprzem. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki łososia norweskiego, cukinii, cebulki i pieczarki. Tak powstałe szaszłyki skropić oliwą z marynaty, a następnie grillować z obu stron, aż łosoś stanie się jasnoróżowy.

• przed podaniem na kawałkach łososia ułożyć talarki masła bazyliowego, ozdobić listkami bazylii i cząstkami cytryny.

Łosoś z ziemniakami i kaparami

Składniki:

• 4 steki z łososia (po ok. 20 dag)

• 4 ziemniaki

• 5 dag masła

• szczypiorek

• 10 dag soli morskiej

• 2 ząbki czosnku

• pieprz

Na marynatę:

• 100 ml oliwy

• 4 ząbki czosnku

• świeży rozmaryn

• sól

• pieprz

Na sos:

• 8 łyżek jogurtu

• 2 łyżki kaparów

• 2 szalotki

• 100 ml białego wina

• sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

• oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Łososia umyć, osuszyć, posmarować marynatą, odstawić na 2 godz. do lodówki.

• kapary i szalotki posiekać, połączyć z jogurtem, białym winem i sokiem z 1/2 cytryny. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do lodówki.

• na spód naczynia żaroodpornego wysypać sól morską, ułożyć na niej umyte ziemniaki i piec godzinę w 120 st. Ziemniaki naciąć wzdłuż, wypełnić masłem połączonym ze szczypiorkiem i posiekanym czosnkiem.

• łososia osączonego z marynaty grillować 5 min z każdej strony. Podawać z ziemniakiem i sosem jogurtowym.