Oczywiście możesz zacząć od podstaw: przygotuj sobie smaczny sok lub mieszankę soków – smak pomarańczowy z grejpfrutowym, ananasowy z czarną porzeczką to tylko przykładowe smaki, które będą świetnie smakować, ugaszą pragnienie oraz dostarczą niezbędnych witamin.

Dietetycy twierdzą, że dla zdrowego i pięknego wyglądu oraz dobrego samopoczucia powinniśmy spożywac dziennie pięć porcji owoców lub warzyw. „Porcją” może być średniej wielkości owoc lub warzywo, kilka drobnych sztuk mniejszych owoców lub warzyw albo szklanka soku. Ten ostatni może jednak zagościć nie tylko w szlance, ale też w potrawach. Oto propozycje prostych i ciekawych przepisów, które zafundują prawdziwy witaminowy koktajl.

CHŁODNIK PO HISZPAŃSKU

Składniki:

• 6 dużych pomidorów

• duży świeży ogórek

• duża zielona papryka

• duża cebula

• 4 ząbki czosnku

• 3 szklanki soku pomidorowego

• sok z 1 cytryny

• oliwa z oliwek

• sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa sparz i posiekaj. Zmiksuj je na jednolitą masę, dodaj sok pomidorowy oraz przyprawy.

Schłodzoną zupę serwuj z grzankami.

SAŁATKA Z POMARAŃCZY I RZODKIEWEK

Składniki:

• 3 duże pomarańcze

• 2–3 duże czerwone rzodkiewki

• 100 g czarnych oliwek bez pestek

Sos:

• 4–5 łyżek oliwy

• 2 łyżki soku z cytryny

• po szczypcie mielonego kminku, otartej skórki z pomarańczy i soli

Przygotowanie:

Przygotować sos: oliwę utrzeć z sokiem cytrynowym, kminkiem, otartą skórką oraz solą, schłodzić.

Pomarańcze obrać, oczyścić z albedo, pokroić w plasterki (wyciekający sok dodać do sosu). Umyte i osuszone rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Połowę oliwek przekroić na pół, pozostałe pokroić w paski. W środku okrągłego półmiska ułożyć połówki oliwek, wokół układać plasterki pomarańczy na przemian z plasterkami rzodkiewek. Posypać paskami oliwek, polać sosem i od razu podawać.


GALARETKA NA BAZIE SOKU OWOCOWEGO

Składniki:

• 4 szklanki ulubionego soku owocowego

• 1 szklanka wody

• 4 łyżki żelatyny

• sok z 1–2 cytryn

Przygotowanie:

Sok owocowy zmieszaj z wodą oraz sokiem z cytryny.

Żelatynę przygotuj wg przepisu na opakowaniu i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sokiem.

Gotową galaretkę podawaj z ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.

*** Przepisy pochodzą z Kampanii Społecznej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program, który jest odpowiedzią na polską dietę ubogą w owoce i warzywa, informuje o zdrowotnych i smakowych zaletach wprowadzenia ich do swoich posiłków i kuchni.

Więcej o kampanii przeczytasz na stronie internetowej www.5porcji.pl