Gdy komponujemy weselne menu, chcemy zaspokoić gusta gości a zarazem nie powielać schematów, tylko zaskoczyć wszystkich czymś wyjątkowym. Specjaliści zawodowo zajmujący się organizacją wesel twierdzą, że sprawdzoną metodą rozwiązania tego dylematu jest przygotowanie różnorodnego menu. Jak jednak nie popaść w gastronomiczny miszmasz? Idealnym rozwiązaniem jest taki dobór dań, aby korespondowały one ze sobą, np. dzięki zastosowaniu dodatków - motywów przewodnich, które kolorem i smakiem będą się dopełniały.

Naszą propozycją jest rubinowe wesele z żurawiną amerykańską, która dzięki wszechstronności zastosowań idealnie nadaje się do dań mięsnych, ryb, sałat oraz deserów. Począwszy od klasycznych pieczeni, sos żurawinowy rozświetli każdą potrawę nadając jej niezapomniany charakter. Suszone cranberries pasują do wykwintnych sałat, mogą posłużyć też jako nietuzinkowy dodatek do zup. Kulminacyjnym momentem każdego wesela jest pojawienie się tortu. Żurawina ze swoim lekko kwaskowatym smakiem będzie idealną alternatywą dla słodkich tortów tradycyjnych.

Weselne menu to również napoje, w tym alkoholowe. Wystarczy odrobina fantazji, aby za pomocą odpowiedniej oprawy przemienić weselne napoje w oryginalne drinki. Sok żurawinowy może być bazą do long drinków i składnikiem klasycznych shotów.

Oto kilka propozycji dań i drinków na weselne przyjęcie:

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW Z LIŚĆMI SZPINAKU

Składniki dla czterech osób:

1 kg białych szparagów (mogą też być szparagi w kawałkach)

sól

40 g masła

25 g mąki

750 ml wody z gotowania szparagów

50 ml białego wina

250 ml śmietany do zup

pieprz

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

100 g szpinaku liściastego

50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Przygotowanie:

1. Szparagi obrać, odciąć końcówki. Obierki ze szparagów gotować w 1l lekko osolonej wody przez ok. 20 minut. Odcedzić, wodę ze szparagów zostawić.

2. Szparagi pokroić na małe kawałki. Gotować w wodzie po obierkach przez ok. 6–8 minut. Kawałki szparagów wyjąć z wody łyżką durszlakową.

3. Masło rozpuścić w garnku. Dodać mąkę i podsmażyć. Wlać wodę ze szparagów mieszając trzepaczką i zagotować. Dodać białe wino i śmietanę, zupę gotować przez ok. 2–3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4. Szpinak dobrze umyć i przebrać. Dodać do reszty wody ze szparagów i gotować przez 2 minuty. Wodę odlać, szpinak dobrze odsączyć.

5. Do zupy dodać kawałki szparagów, szpinak i cranberries. Podgrzać i ponownie lekko przyprawić.

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Wartości odżywcze jednej porcji:

Wartość energetyczna: 290 kcal / 1206 kJ

Białko: 8 g

Tłuszcz: 11,9 g

Węglowodany: 30 g


ROLADKI Z SOLI I PORA W SOSIE SZAFRANOWO-ŻURAWINOWYM

Składniki na 4 porcje:

4 filety soli bez skóry, każdy ok. 250 g

1 por

Sól, pieprz

1 słoik (400 ml) bulionu rybnego

Szczypta szafranu

200 ml śmietany do gotowania

30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej

Drewniany szpikulec

Przygotowanie:

1. Filety przekroić na pół. Por umyć, przekroić w poprzek, pokroić w plastry i dokładnie opłukać. Blanszować w słonej wodzie przez minutę, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć.

2. Filety doprawić solą i pieprzem. Umieścić paski pora na filecie i zawinąć go. Użyć drewnianego szpikulca do usztywnienia. Filety gotować w bulionie rybnym przez ok. 6 minut. Wyjąć filety z bulionu.

3. Do bulionu dodać szafran i gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę i cranberries. Dodać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Polać filety sosem.

Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.

Czas przygotowania: 30 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 388 kcal / 1625 kJ

Białko: 54,7 g

Tłuszcz: 10,9 g

Węglowodany: 15 g


CRANBERRY TONIC

Składniki:

3 cl syropu z limonki

(cl = centylitr, 1/100 litra, 10 ml)

4 cl soku pomarańczowego

4 cl ginu

8 cl nektaru z cranberries

zimny tonic

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza tonikiem energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i wlać do wysokiej szklanki, do której wrzucić przedtem kilka kostek lodu. Do drinka wrzucić pół plasterka limonki.


CRANBERRY COLLINS

Składniki:

2 cl soku cytrynowego

4 cl soku pomarańczowego

2 cl grenadiny

2 cl cachaçy

10 cl nektaru z cranberries

Przygotowanie:

Składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i wlać do wysokiej szklanki, do której wrzucić przedtem kilka kostek lodu. Dodać pół plasterka pomarańczy i dwie wiśnie koktajlowe.

Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.cranberries-usa.pl