PRZYGOTUJ:

1 filet z łososia bez skóry
8 średnich ziemniaków
3 jajka
szklanka mleka
2 łyżki masła
pęczek posiekanego koperku
sól
świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy aż będą półtwarde, odstawiamy do przestygnięcia. Łososia myjemy, kroimy w ukośne plastry długości 4-5 cm i grubości ok 1 cm. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w talarki i układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, na ziemniakach układamy warstwę łososia i jeszcze jedną warstwę ziemniaków, solimy. W miseczce ubijamy jajka za szklanką mleka, ubitą masą zalewamy ziemniaki i łososia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na 20 – 25 minut. W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekany koperek. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i polewamy masłem koperkowym. Podajemy z zieloną sałatą i kieliszkiem białego wina.