RYŻ NA ZIELONO

* 20 dag ryżu
* 2 łyżki oliwy słonecznikowej
* 2 łyżki masła
* 1 kostka bulionu drobiowego
* 1 puszka groszku konserwowego
* 3 łyżki usiekanego koperku
* 3 szklanki wody

W rondlu rozgrzać masło i oliwę . Wsypać ryż i smażyć przez 5 minut mieszając . Zalać wodą . Wsypać koperek. Dodać kostkę bulionową i groszek . Dusić aż ryż wchłonie całą wodę . Podawać jako dodatek do drugiego dania lub z sosami jako danie wegetariańskie ( w takim przypadku można użyć do gotowania kostkę warzywna zamiast drobiowej ).

czytaj dalej


EGZOTYCZNA POTRAWKA Z KURCZAKIEM

* 200 g piersi z kurczaka
* jabłko
* cebula
* czosnek 2-3 ząbki
* szczypiorek
* pieczarki 5-6 dużych
* olej/oliwa
* przyprawy: curry, papryka czerwona, sól, pieprz, chilli , imbir, tabasco
* mąka razowa (do podsypania)
* ryż brązowy

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebule pokrojoną w piórka podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki w plastrach oraz jabłko pokrojone w kosteczkę. Całość doprawiamy na patelni curry i przekładamy do garnka. Na patelni smażymy przyprawionego wg uznania kurczaka, przysypanego mąką. Gdy mięso się usmaży podlewamy wodą. Wytworzy się nam sos, który podprawiamy pozostałymi przyprawami. Łączymy kurczaka z warzywami , wciskamy czosnek i dusimy. Danie powinno być dość pikantne. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z brązowym ryżem i dobrą surówką.



czytaj dalej


RYŻ Z PIECZARKAMI

1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
2 cebule
20 dag pieczarek
2,5 łyżki masła
4 jajka
3 łyżki śmietany
koperek lub zielona pietruszkI
sól i pieprz
tłuszcz i bułka tarta do formy

Jedną z cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka z osolona wrzącą wodą, dodać ryż i gotować, stale mieszając, gdy woda zacznie wsiąkać w ryż, przykryć i zostawić na małym ogniu, ugotowany zostawić do wystygnięcia. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, podsmażyć razem na maśle. Rozetrzeć masło z żółtkami i śmietaną, zmieszać z ryżem, pieczarkami i cebulą, doprawić. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy wyłożyć masę ryżową, przykryć i wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, przykryć i gotować około godzinę, następnie wyłożyc na półmisek do góry dnem.