LOKMA - tureckie pączki

ok. 2,5 szklanki mąki
ok. 1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli

Na syrop:
3 szklanki cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/3 szklanki wody

olej do głębokiego smażenia (ok. 2 szklanki)

W łyżce ciepłej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Dodać mąkę, masło i szczyptę soli, zagnieść gładkie, miękkie ciasto, wlewając stopniowo po łyżce ciepłej wody (ilość według potrzeby). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie zrobić syrop: cukier wsypać do rondla, wlać 1 i 1/3 szklanki wody i gotować, aż powstanie syrop.Rozgrząć olej w głębokiej patelni. Z ciasta ulepić małe kuleczki, wkładając je do gorącego oleju, smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie wkładać do ostudzonego syropu, kilkukrotnie mieszając, aby kuleczki nasączyły się syropem. Najlepiej podawać na ciepło.