CIASTO ORZECHOWO-KARMELOWE

Ciasto:

•4 szklanki mąki pszennej
•1 szklanka cukru
•150 g masła
•3 jajka
•4 łyżki roztopionego miodu
•1 łyżka wody

Masa orzechowa:

•szklanka łuskanych orzechów włoskich
•1/2 szklanki cukru
•100 g masła
•2 łyżki miodu

Krem karmelowy:

•1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka (411g)
•200 g masła

oraz
•tłuszcz do blaszki

Ciasto - z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25x40 cm. Piec przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

Masa orzechowa - masło rozpuścić w garnku z pozostałymi składnikami.

Masa karmelowa - mleko gotowac przez ok. 3 godz. (puszkę otwierac dopiero, jak wystygnie), masło utrzeć z wystudzonym mlekiem.

Składanie - na ostudzone ciasto wyłożyć masę karmelową. Na wierzch nałożyć drugą część rozwałkowanego ciasta i masę orzechową. Piec ok. 20 min. w temp.180 stopni