Krakersy z pastą oliwkową

* 40 okrągłych krakersów (o średnicy 5 cm)
* po 10 dag oliwek czarnych i zielonych marynowanych w zalewie i drylowanych
* 2 łyżki marynowanych kaparów
* 20 dag serka ziołowego do smarowania pieczywa
* 2 łyżki śmietany
* 4 dojrzałe podłużne pomidory
* świeżo mielony pieprz
* garść świeżego tymianku

Pomidory umyj i pokrój na plastry. Z tymianku usuń stwardniałe łodyżki, umyj go, osusz i drobno posiekaj. Oliwki odcedź na sitku. Połowę pozostaw do dekoracji, resztę wraz z kaparami zmiksuj na pastę, najlepiej w blenderze. Wymieszaj pastę dokładnie z serkiem i śmietaną, dodaj odrobinę pieprzu do smaku. Na krakersach połóż po plasterku pomidora, na nim rozetkę pasty oliwkowej. Do zrobienia rozetek użyj szprycy do dekoracji tortów z końcówką o jak największym otworze, żeby drobinki zmielonych oliwek i kaparów jej nie zapychały. Posyp wszystko odrobiną tymianku, a na wierzchu umieść oliwkę.

Podawaj krakersy natychmiast po zrobieniu, inaczej rozmiękną od pomidorów. Jeśli chcesz przystawkę wykonać wcześniej, po prostu zrezygnuj z pomidora. Będzie równie smaczna.