Flaki po polsku - przygotuj je, zanim wyjdziesz na imprezę

* 1 kg flaków wołowych
* 50 dag wołowiny z kością
* włoszczyzna
* cebula
* łyżka masła
* listek laurowy
* po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
* goździk
* po łyżeczce mąki
* majeranku i ostrej mielonej papryki
* szczypta startej gałki muszkatołowej
* sól

Oczyszczone i wymyte flaki zalać wrzątkiem, gotować 5-10 min, osączyć na sitku, ponownie włożyć do rondla, zalać wrzątkiem. Czynność tę raz jeszcze powtórzyć. Za trzecim razem flaki posolić i gotować do miękkości (2-2,5 godz.), po czym odcedzić, ostudzić, pokroić w paseczki. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli i korzeni ugotować rosół, przecedzić go. Jarzyny oraz chude mięso pokroić w paseczki i razem z flakami dodać do rosołu. Zagotować, zagęścić białą zasmażką z masła i mąki. Najsmaczniejsze są flaki ugotowane poprzedniego dnia. Nazajutrz należy je tylko zagotować i przyprawić papryką, gałką i majerankiem.

czytaj dalej...


Domowy rosołek

* 1 kurczak
* włoszczyzna (2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora)
* 1 cebula
* 1-2 grubsze gałązki koperku
* ew. kawałek kapusty włoskiej kalarepki lub różyczka kalafiora
* ok. 3/4 łyżki soli
* 1 łyżeczka przyprawy warzywnej

Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana. To tzw. 'szumowina', czyli wytrącone i ścięte białko z mięsa. Szumowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Rosół nie powinien się gotować intensywnie, bo będzie mętny i niesmaczny. Ugotowany rosół jest podstawą do przygotowania wielu innych zup, sosów, można go też użyć do przygotowania ryżu. Przestudzony rosół warto zamrozić, najlepiej podzielony na porcje w plastikowych pojemnikach, i wykorzystywać w miarę potrzeby.