Do miłosnego menu warto wykorzystać zarówno korzeń, jak i zieloną natkę selera. Świetnie sprawdzi się również seler naciowy. Ten ostatni możesz po prostu pokroić na niewielkie kawałki i podawać z ulubionym dipem. Z korzenia selera można zrobić oryginalny dodatek do romantycznej kolacji lub delikatne placuszki, którymi zaskoczysz ukochaną osobę, podając je do łóżka jako śniadanie po upojnej nocy.

SELEROWE PALUSZKI W KARMELU

Składniki:

pół korzenia selera,
dwie łyżki cukru,
szczypta chili

Obrany seler pokrój w plastry, a następnie w słupki grubości 0,5 cm. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Wyłącz gaz pod patelnią i na gorący karmel wrzuć kawałki selera. Wymieszaj dokładnie. Przed podaniem oprósz seler odrobiną chili.

Tak przygotowany seler jest doskonałym dodatkiem do mięs – podawanych zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Jeśli chcesz, aby twoje danie wyglądało wykwintniej, udekoruj je karmelowym sercem. Gorący karmel wylej na folię aluminiową tworząc kształt serca. Kiedy zastygnie, oderwij delikatnie folię.

czytaj dalej


PLACUSZKI Z SELERA Z CZEKOLADOWĄ NUTĄ

Składniki:

pół szklanki startego na drobnej tarce selera,
dwa jajka,
łyżka mąki tortowej,
szczypta soli,
łyżeczka cukru,
gałązka selera naciowego,
4 łyżki śmietanki 30 proc.,
2 łyżki mleka,
łyżeczka gorzkiego kakao

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, mąkę, sól i cukier. Delikatnie wymieszaj, na koniec dodaj tarty seler. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżka małe porcje puszystego ciasta. Smaż na złoto.

Podawaj polane sosem przygotowanym ze śmietanki, mleka i kakao oraz z pokrojonym w plasterki selerem naciowym.