ŚLEDŹ NA CZERWONO

4 sprawione filety śledziowe
3 cebule
70 ml oleju
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
sól, cukier
papryka, pieprz

JAK GO PRZYTOTOWAĆ?

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj koncentrat i nieco wody. Przypraw, podgrzewaj minutę, ostudź. Śledzie pokrój na kawałki, ułóż w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą. Pozostaw na noc. Podawaj razem z cebulą na czarnym chlebie posmarowanym masłem.

czytaj dalej...


WARIACJA TUŃCZYKOWA

1 tuńczyk w puszcze w oleju lub sosie własnym
1 sałata lodowa (średnia) lub 1 kapusta pekińska
100-150g sera feta

JAK JĄ PRZYGOTOWAĆ?

Sałatę porwać, wyłożyć na nią tuńczyka, fetę pokrojoną w małą kostkę, polać oliwą z oliwek (można dodać szczypior, zamiast oliwy trochę jogurtu).

czytaj dalej...


KAPUŚNIACZKI

ciasto: 75 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
1 jajko
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 łyżek mleka
1/2 kg mąki
250 g margaryny

farsz: 1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
200 g suszonych grzybów
1 jajo
2-3 średnie cebule
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
2-4 łyżki tartej bułki

JAK TO PRZYGOTOWAĆ?

Grzyby kruszymy i zalewamy wodą poprzedniego dnia. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę, mleko, żółtko i razem roztrzepujemy, dodając szczyptę soli. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę, razem siekamy. Dodajemy mieszankę śmietanową, drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie aksamitne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1/2 godziny.

Białą kapustę szatkujemy (niekoniecznie bardzo drobno), wrzucamy na niewielką ilośćgorącej wody, gotujemy około 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, sól do smaku i dalej gotujemy ok. godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od momentu zawrzenia) i wrzucamy do kapusty. Cebulę dość drobno siekamy, smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Wszystko mieszamy, zdejmujemy z ognia, dobrze odcedzamy i mielemy przez maszynkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec jajko i tyle tartej bułki, aby farsz nie był zbyt mokry, i dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 150° C. Ciasto bierzemy po kawałku i bardzo cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz małą łyżeczką i lepimy pierogi. Ustawiamy je na klejonym boku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto około 25 minut.