Latające talerze

ciasto:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajo
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
dodatkowe jajko i bułka tarta do panierowania

farsz:

dowolna ugotowana kiszona kapusta: np. wczorajszy bigos lub wigilijna kapusta z grzybami

Ziemniaki przecisnąć przez praskę i razem z pozostałymi składnikami zagnieść ciasto jak na kopytka. Powinno być lekko wilgotne. Rozwałkować z niego placek grubości ok. 3 mm i wykrawać z niego koła. Na każde kłaść łyżkę farszu, przykrywać drugim i dokładnie zlepiać brzegi. Tak przygotowane maczać w roztrzepanym jajku i panierować w bułce. Smażyć, aż uzyskają złoty kolor. Agata Rataj, autorka przepisu zdradza, że latające talerze można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. „Wyśmienicie smakują z keczupem” – pisze.

czytaj dalej


Ziemniaczane kotlety z sosem grzybowym

"To danie kojarzy mi się z babcią i dzieciństwem. Teraz sam je często robię, a babcinego sosu używam również do pieczeni. Jest przepyszny!" - pisze Janusz Mazur z Tykocina. Oto przepis jego babci.

kotlety:

ugotowane ziemniaki (zbierane nawet z kilku dni)
jajko
bułka tarta
sól, pieprz

sos:

garść suszonych grzybów
1 cebula
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Ziemniaki rozdrobnić (przepuścić przez maszynkę lub praskę), dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko należy robić "na oko". Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby dało się z niego formować kotleciki. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu.

Grzyby umyć i moczyć w dwóch szklankach zimnej wody, najlepiej przez pół dnia. Potem gotować w lekko osolonej wodzie ok. 15 min. Odcedzić - ale nie wylewać wywaru - i pokroić drobno. Cebulę posiekać i smażyć chwilę na maśle. Dodać bulion grzybowy i gotować kilka minut. Dodać grzyby. Śmietanę rozrobić z mąką i łyżką gorącego sosu (dzięki temu potem się nie zważy). Wymieszać z sosem i doprawić do smaku.

Polać sosem gorące kotleciki i podawać z surówką z kiszonej kapusty.