Kaczka z jabłkami

młoda kaczka (1 i 1/2 kg) lub piersi kaczki;
2 łyżki masła;
łyżka oleju;
4 winne jabłka;
1 i 1/2 łyżki majeranku;
1/2 szklanki czerwonego wina;
2 łyżeczki cukru;
1/2 łyżeczki pieprzu; sól

Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem (1/2 łyżki zachować). Odstawić pod przykryciem na godzinę w chłodne miejsce.

Mięso obłożyć masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać łyżką oleju i winem. Piec w temp. 200 st., aż mięso będzie miękkie (50-60 min).

Umyć jabłka. Pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, posypać resztą majeranku i cukrem.

Jabłka włożyć do brytfanki, w której znajduje się kaczka, na 15 minut przed końcem pieczenia.

Upieczoną kaczkę pokroić, przełożyć na półmisek, obłożyć jabłkami, polać sosem z brytfanki.

czytaj dalej


Rolada indycza z żurawinami

1 i 1/2 kg piersi indyka;
20 dag żurawin;
2 łyżeczki przyprawy typu vegeta;
łyżeczka słodkiej papryki;
1/3 łyżeczki ostrej papryki;
7 dag cukru żelującego;
10 dag żółtego sera;
olej

Mięso umyć, osuszyć. Wyciąć w nim ostrym nożem kieszonkę, posypać przyprawą typu vegeta oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

Żurawiny umyć, wsypać do miski, dodać cukier żelujący i pokrojony ser, wymieszać. Mieszanką dokładnie wypełnić kieszonkę w mięsie. Otwór zaszyć.

Mięso posmarować olejem, włożyć do brytfanki i piec około 1 i 1/2 godziny w temp. 190 stopni. Podawać roladę na gorąco, pokrojoną w plastry, najlepiej z dodatkiem sosu żurawinowego.

czytaj dalej


Szynka pod pierzynką

1 kg szynki wieprzowej;
słoiczek musztardy francuskiej;
jajko;
2 ząbki czosnku;
pęczek tymianku;
1/2 szklanki bułki tartej;
łyżka oleju;
1/2 szklanki bulionu drobiowego;
sól; pieprz

Szynkę umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem oraz obranym i roztartym czosnkiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Przełożyć do brytfanny i polać bulionem. Piec 50 minut w temp. 200 stopni, kilkakrotnie polewając powstającym sosem.

Jajko, bułkę tartą, olej i musztardę starannie wymieszać. Tymianek umyć, osuszyć, drobno pokroić, dodać do pasty, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Upieczoną szynkę lekko przestudzić. Wierzch i boki posmarować przygotowaną pastą tymiankową. Zapiekać ok. 15 min w temp. 200 st., aż skórka będzie rumiana.

czytaj dalej


Zrazy zawijane ze śliwkami

75 dag szynki bez kości;
20 dag suszonych śliwek;
10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach;
musztarda; pieprz; sól; łyżeczka ziół prowansalskich;
mąka; olej

Mięso pokroić w plastry, mocno rozbić, oprószyć solą, ziołami oraz pieprzem. Każdy plaster posmarować musztardą. Ułożyć na nim plasterek boczku i po 2-3 śliwki, ciasto zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką.

Zrazy obsypać mąką i smażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Następnie przykryć szczelnie pokrywką, trzymać na małym ogniu ok. 25 min. (do miękkości mięsa).