Piegusek z bakaliami

po szklance mąki,
suchego maku i cukru;
1/2 kostki masła roślinnego;
szklanka białek;
łyżeczka proszku do pieczenia;
15 dag bakalii;
gotowy lukier

Wymieszać mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo suche składniki, stopione i przestudzone masło oraz bakalie, wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremki keksówki. Piec 40 min w temp. 190 st. Po wystudzeniu polać lukrem. Ciasto można także udekorować kandyzowanymi owocami, galaretkami lub bakaliami.

czytaj dalej


Ciasto makowo-kokosowe

opakowanie podłużnych biszkoptów;
po 3/4 szklanki maku i cukru;
opakowanie cukru waniliowego;
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej;
3 czubate łyżki mąki pszennej;
łyżeczka proszku do pieczenia;
4 jajka;
garść bakalii


Na placek kokosowy: 4 białka; 3/4 szklanki cukru; łyżka mąki ziemniaczanej; 10 dag wiórków kokosowych

Mak zagotować w małej ilości wody, dwukrotnie zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmielony mak oraz opłukane i osączone bakalie.

Białka ubić, połączyć z przygotowaną masą. Przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej biszkoptami.

Białka na placek kokosowy ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Ciasto wyłożyć na masę makową. Piec ok. godziny w temp. 180 st.

czytaj dalej


Świąteczny keks

szklanka mąki;
szklanka cukru;
szczypta soli;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
5 jajek;
szklanka bakalii;
tłuszcz i bułka tarta do formy;
gotowy lukier;
kandyzowane owoce, bakalie lub galaretki do dekoracji

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i jeszcze chwilę razem ubijać.

Masy jajeczne połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta wsypać obtoczone w mące bakalie. Piec w natłuszczonej i posypanej bułką tartą podłużnej formie ok. 50 min w temp. 220 st. Upieczony i przestudzony keks polać lukrem i udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami lub małymi galaretkami.

czytaj dalej


Bakaliowe trufle

po 10 dag suszonych śliwek, daktyli (bez pestek) i moreli;
2-3 łyżki płynnego miodu;
po 2 dag startych migdałów,
orzechów włoskich i laskowych (ewentualnie wiórki kokosowe)

Suszone owoce zemleć w maszynce. Powstałą owocową masę wymieszać z miodem tak, by wszystkie składniki dobrze się skleiły. Uformować kulki.

Kulki obtoczyć w rozdrobnionych i wymieszanych orzechach włoskich oraz laskowych i migdałach. Można też część kulek obtoczyć w migdałach, a część w orzechach.

Ewentualnie do obtaczania kulek można zamiast orzechów użyć wiórków kokosowych.

Same kulki można też przyrządzić inaczej, np. zmniejszając do 7 dag ilość daktyli, moreli i śliwek, jednocześnie dodając 7 dag rodzynek.

czytaj dalej


Marcepanowe prezenty

40 dag migdałów;
30 dag cukru pudru;
3 łyżki rumu albo likieru amaretto;
kakao

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Po tym czasie zlać wodę i obrać migdały ze skórki.

3/4 obranych migdałów zemleć (resztę odłożyć), dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i likierem. Przez chwilę ucierać masę w misce drewnianą pałką.

Masę przełożyć do rondelka, ustawić na małym ogniu i dalej ucierać, aż zacznie odstawać od ścianek rondelka. Przełożyć masę na wilgotną lnianą ściereczkę, zawinąć i pozostawić na dobę.

Następnego dnia masę zagnieść, urywać małe kawałki i formować nieduże kuleczki, wkładając do środka po jednym obranym migdale. Gotowe kuleczki marcepanowe obtaczać w kakao.