Zwykłe jedzenie dla szarych obywateli nie jest drogie - jego ceny dostosowują się do zamożności klientów. Ale jeśli ktoś dysponuje pokaźną fortuną, to sam staje się łakomym kąskiem dla producentów wykwintnej żywności. Zobacz, co gości na stołach tych, których majątki liczy się w milionach. Przez chwilę możesz poczuć się jak Roman Abramowicz...

Oto przegląd najdroższych smakołyków, przypraw i napojów świata

czytaj dalej


Miejsce pierwsze: Szafran

Znali go już starożytni Egipcjanie, którzy doceniali jego wartość jako barwnika. Szafran, czyli słupki kwiatostanu krokusa nadają potrawie charakterystyczny żółty kolor i niepowtarzalny aromat. Ale dlaczego ta przyprawa jest tak bardzo droga? Dlatego, że aby uzyskać niewielki (ważący około pół kilo) woreczek szafranu należy zebrać od 50 d0 75 TYSIĘCY kwiatów! Nakład pracy przy zbieraniu roślin jest tak ogromny, że kilogram tej najdroższej na świecie przyprawy kosztuje od 1100 do 11 tysięcy dolarów!

czytaj dalej...


Miejsce drugie: Orzechy Macadamia

Te najdroższe orzechy świata mają twardą łupinę, którą jednak opłaca się rozbić. W środku znajduje się wspaniała nagroda: kremowy, pyszny miąższ, skłądający się z oleju i cukru. Orzechy te rosną w Australii i w Nowej Zelandii, a drzewa wydają owoce dopiero po 7- 10 latach od zasadzenia. Są poza tym wymagające: uprawa wymaga żyznej gleby i odpowiedniej wilgotności. Cena za kilogram orzechów to około 30 dolarów.

czytaj dalej...


Miejsce trzecie: Trufle

O smaku trufli napisano już chyba wszystko. Białe trufle to bez wątpienia najdroższe grzyby na świecie - potrawy, do których je dodano, osiągają czasem cenę dobrego samochodu! Trufle mogą osiągać wagę do pół kilo i dość sporą, bo 12-centymetrową średnicę. Trufle sprzedaje się na specjalnych aukcjach, czasami osiągają kosmiczne ceny, na przykład od 2 do 4 tysięcy euro za kilogram. A niejaki Stanley Ho - rzecz jasna milioner - za półtora kilo trufli zapłacił w 2007 roku 3 miliony 300 tysięcy dolarów!

czytaj dalej...


Miejsce czwarte: Woda Kona Nigari

Czy woda może być droga? Może. Odsolona, pełna minerałów woda Kona Nigari kosztuje 16,75 dolara za uncję. Nic dziwnego: wzbogaca się ją minerałami wydobywanymi z dna morza wokół Hawajów.

czytaj dalej...


Miejsce piąte: Ziemniaki “La Bonnotte”

Francja jest ojczyzną najdroższych ziemniaków świata. Na wyspie Noirmoutier hoduje się odmianę La Bonotte. Kilogram tych snobistycznych ziemniaczków kosztuje 500 euro! Dlaczego tak drogo? Ano dlatego, że uprawa wymaga specjalnych warunków, a ziemia, na której rosną, może być nawożona tylko i wyłacznie trawą morską. Kto by się spodziewał, że kartofelki mają takie wymagania. Rocznie zbiera się ich jedynie 100 ton.

czytaj dalej...


Miejsce szóste: Wołowina Wagyu

Źródłem najdroższej wołowiny świata są krowy Wagu. Pochodzą z Japonii i mają wspaniałe życie: jedzą najwyższej jakości trawę, piją piwo i sake, są poza tym poddawane masażom! Ta sielanka trwa do momentu, w którym zwierzę idzie pod nóż. Mięsko z takiej krowy jest ponoć niezwykle delikatne - ale niestety słono kosztuje. Z plasterek trzeba zapłacić około 100 euro.

czytaj dalej...


Miejsce siódme: Czekoladki Chocopologie

Coś dla łasuchów: czekoladki za 5 200 dolarów za kilogram! Chocopologie od Knipschildta zawierają czarne trufle i 70-procentowe kakao Valrhona. Jeśli chcesz je komuś podarować, niestety musisz je zamówić. W sklepie kupić ich bowiem nie można.

czytaj dalej...


Miejsce ósme: Kawa Kopi Luwak

Mała czarna, a jaka droga. Za 330 dolarów możesz kupić jedynie 450 gram tego rarytasu. Rocznie na Sumatrze produkuje się jedynie 500 funtów przetworzonych nasion Kopi Luwak. Jedyne, co może nieco ostudzić zapał kawoszy, to fakt, że ziarna zbiera się ręcznie z odchodów dziko żyjących indonezyjskich kotów...

czytaj dalej...


Miejsce dziewiąte: Pizza

Tak, tak - wzrok cię nie myli. Pizza dla obrzydliwie bogatych ludzi jest dostępna oczywiście we Włoszech za... 8300 euro. Co mamy w tej cenie? Tradycyjnie, ser i pomidory, ale placek o średnicy 20 cm pokrywa pieczony homarek oraz kawior. Kucharz skrapia całość pizzy koniakiem Louis XIII Remy Martin i już można jeść!

czytaj dalej...


Miejsce dziesiąte: Kanapka z Poulet de Bresse

Jeśli przypadkiem zawitasz do Berkshire w Wielkiej Brytanii, nie zapomnij uraczyć się najdroższą kanapką świata. Kosztuje 100 funtów, a zachwyca nie tylko obecnymi w niej jajkami na twardo czy masłem. Smakosze znajdą tam również mięso z najlepszych francuskich kurczaków, szynkę ze wspomnianej wołowiny z Wagu oraz majonez z czarnych trufli.

Źródło: LuxClub