Pieczone jabłka z rozgrzewającą wisienką

jabłka, najlepiej szara reneta

likier lub nalewka wiśniowa z całymi owocami

cukier (ewentualnie)

Jabłka wydrąż, starając się nie zrobić dziury od spodu. Środki napełnij alkoholem z wiśniami. Jeśli likier, czy nalewka nie jest wystarczająco słodka, możesz najpierw nasypać do jabłek trochę cukru. Piecz do pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakuje dobrze na zimno i na gorąco. Idealnym dodatkiem do gorącego deseru będą lody śmietankowe lub waniliowe. Jeśli przygotowujesz jabłka dla dzieci, zamiast alkoholu dodaj konfitury wiśniowe.

Karmelowe jabłuszka

4 jabłka

1,5 szklanki cukru

Cukier wsyp do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż zamieni się w złocisty karmel. Polej gorącym karmelem całe lub pokrojone jabłka, nie musisz ich obierać. Owoce są gotowe do jedzenia, kiedy karmel zastygnie. Tak przygotowane jabłka mogą być również oryginalną ozdobą stołu.