CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

4 białka

3/4 szklanki cukru pudru

1/4 szklanki wody

Nadzienie:

1,5 szklanki kremówki

Truskawki, maliny, brzoskwinie, banany, pomarańcze

JAK TO PRZYGOTOWAĆ?

Cukier zalać wodą i ugotować syrop. Przygotować naczynie z wrzącą wodą. Ubić pianę z białek i po trochu wlewać do niej gorący syrop. Wstawić naczynie ze słodką pianą na parę i ubijać, aż powstanie gęsta masa (ok.30 min). Zdjąć z pary. Blachę wyłożyć natłuszczonym papierem. Na papierze uformować krążek. Rozsmarować masę tak, by brzegi były wyższe niż środek. Wstawić do letniego piekarnika i suszyć około godziny. Wyjąć, ostudzić i udekorować pokrojonymi na kawałeczki owocami i bitą śmietaną.

Uwaga:

Beza musi być krucha na zewnątrz, a miękka w środku – jakby była niedopieczona.