CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

Biszkopt: 4 jaja, 3/4 szkl cukru, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa I: 1/2 l kremówki (36 proc.), 2 śnieżki, 2 łyżki żelatyny

Masa II: 1 margaryna, 6 łyżek cukru pudru, 1 szkl. ajerkoniaku, 2 łyżki żelatyny, starta czekolada lub posiekane orzechy (dowolne).

JAK TO ZROBIĆ?

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać oba rodzaje mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach C. Pozostawić do wystygnięcia. Przekroić na dwa blaty. Jeden z nich (ten ze spodu) nasączyć alkoholem lub mocną kawą rozpuszczalną.
Masa I: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Ubić kremówkę ze śnieżkami. Na końcu cienkim strumieniem wlewać letnią żelatynę. Wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugim i wstawić do lodówki, aby zastygło.
Masa II: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Baaardzo powoli wlewać do niej bardzo cienkim strumieniem ajerkoniak. Na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody(zimną!). Masę wyłożyć na ciasto. Na całość zetrzeć czekoladę lub posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.