CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

* 500 g filetów matjasów

* 200 g śmietany 18% lub 22%

* 4-5 łyżek majonezu

* 1 kwaśne jabłko

* 1 mała cebula

* suszony majeranek

* sól, pieprz

* olej do podsmażenia jabłka i cebuli

JAK JE PRZYGOTOWAĆ?

Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na dosyć cienkie plasterki, a te plasterki jeszcze na pół. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy jabłko, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i majeranek i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Filety kroimy na spore kawałki. Na to wykładamy jabłko z cebulą i majerankiem. Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem, ewentulanie solą i tym sosem polewamy całość. Można też jabłka i cebulę wymieszać ze śmietanowo- majonezowym sosem i tym polać kawałki śledzi.