• Risotto z dynią
    Dynia to wyjątkowe warzywo nie tylko z uwagi na swoje gabaryty, ale i witaminy oraz minerały, które zawiera. Do tego ma niewiele kalorii, co sprawia, że jest idealna dla osób dbających o linię. Dziś polecamy jesienną wersję dobrze znanego wszystkim dania z dynią w roli głównej. 
  • David Gaboriaud
    6
    47
    W swoim życiu, a przecież wiele lat spędziłem we Francji, żabie udka jadłem może trzy razy w życiu. Kiedy słyszę o tym skojarzeniu, to zastanawiam się ilu Polaków zjada codziennie rano na śniadanie nóżki w galarecie albo flaki – mówi David Gaboriaud, kucharz i ambasador kampanii "French Touch".
  • Pasta z groszku, pora i pistacji
    1
    Jak na mówić dzieci do jedzenia warzyw? Tak naprawdę, nie trzeba żadnych specjalnych zaklęć i sposobów. To nasze, rodziców zwyczaje dietetyczne kształtują zwyczaje naszych dzieci. Ale jak zrobić, by warzywa nie wydawały się nudne? Na to pytanie odpowiada Magda Gembacka, autorka bloga Ammniam.pl, w swojej książce "Więcej warzyw na talerzu".
  • Chipsy z warzyw
    Jesienne wieczory filmowe lub leniwe popołudnia z książką i kubkiem gorącej herbaty to idealna okazja do przegryzania drobnych przekąsek. Aby oprzeć się pokusie sięgnięcia po chipsy czy czekoladki, warto poznać kilka domowych receptur na chrupiące, niezwykle smakowite i zdrowsze smakołyki.
  • Sałatka z burakiem cukrowym
    Niegdyś popularny składnik wielu dań, dzisiaj lekko zapomniany – burak cukrowy, wkracza ponownie do kuchni! Niepozorne warzywo, z którego powstaje krystalicznie biały cukier doskonale smakuje także upieczony, grillowany lub smażony. Jego naturalna słodycz w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym kozim serem, aromatem ziół i oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku, oryginalną kompozycję.
  • Pierogi z serkiem wiejskim
    Pierogi to danie, które można urozmaicać na wiele sposobów. Klasyczne z mięsem, świąteczne z kapustą i grzybami, słodkie z sezonowymi owocami i te najbardziej popularne – ruskie. Istnieją setki sprawdzonych przepisów, które zawsze zachwycają swoim smakiem. Nawet z tradycyjnymi smakami warto czasem poeksperymentować. Polecamy przepis na klasyczne pierogi, w którym zamiast twarogu, główną rolę odgrywa serek wiejski! Zaskocz siebie i swoich bliskim połączeniem lekko słonego serka wiejskiego, z ziemniakami i podsmażoną na złoty kolor cebulką.
  • Bułeczki twarogowe
    Nic tak nie poprawia nastroju jak pachnące, świeże twarogowe bułeczki. Możesz je zabrać do szkoły, na wycieczkę lub upiec na weekendowe śniadanie. Smakują wyśmienicie!
  • Pikantna zupa z ciecierzycą
    Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka oraz aminokwasów. Jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu, zapobiega zaparciom i sprzyja odchudzaniu. Dodatkowo, dzięki zawartości żelaza chroni przed anemią. Warto więc wprowadzić ją do menu.
  • Risotto z pieczarkami
    Zwieńczeniem polskiego grzybobrania jest najczęściej kosz wypełniony maślakami, prawdziwkami, kurkami i koźlakami. W Polsce występują jednak również gatunki, których znalezienie stanowi spełnienie marzeń wielu grzybiarzy. Mowa o truflach – najdroższych grzybach jadalnych świata, których cenę rekompensuje niezwykle oryginalny aromat przygotowanych z ich wykorzystaniem potraw. Na szczęście istnieją bardziej przystępne sposoby włączenia truflowych smaków do jesiennego menu.
  • Krokiety grzybowe z ryżem brązowym
    Idealne danie na wegetariański obiad.
  • Ciasto dyniowo-karmelowe
    Lepszej pory na wykorzystanie dobrodziejstwa dyni nie będzie!
  • Karpatka dyniowa
    Pomysł na jesienny deser w niecodziennym wydaniu.
  • Caracas

    Z Wenezuli uciekło już 4 mln osób. To największy kryzys migracyjny w historii Ameryki Łacińskiej

  • Jarosław Kaczyński na spotkaniu z wyborcami

    Bezpartyjność a spożycie marchewki. Czy Prezes Kaczyński poddaje nas zbiorowej hipnozie? [OPINIA]

  • Michał Wójcik

    Wiceminister sprawiedliwości: Jarosław Kaczyński mówi prawdę, decyzja TSUE nie przywraca sędziów SN do pracy

Zobacz więcej