Zdrowe, pyszne, kolorowe: PRZEPISY na lodopodobne desery dla dzieci
1 Dzieci uwielbiają lody, ale te dostępne obecnie w sklepach nie są dla nich najzdrowsze. Warto zawsze sprawdzić ich skład na etykiecie. Im więcej konserwantów, barwników i „ulepszaczy”, tym bardziej mogą być szkodliwe. Chemiczne dodatki powodują otyłość, alergie, miażdżycę i wiele innych chorób. Jeśli lód ma intensywny kolor i zapach, a w jego składzie są takie pozycje jak emulgator, zagęstniki, aromaty, barwniki czy sztuczne wsady owocowe, to lepiej pomyśleć o zdrowszej alternatywie. Jeśli postawimy na lody domowe, a do tego będziemy korzystać ze składników ekologicznych, możemy być pewni, że znikną nasze wyrzuty sumienia, dotyczące jedzenia przez dzieci słodkich i zimnych potraw. Ogromną zaletą domowych wyrobów jest to, że wiemy, co zawierają. Dodatkowo, jeśli zamiast cukru posłodzimy je miodem, ksylitolem (cukier z brzozy) lub stevią, (roślina o bardzo słodkich liściach), to nasza pociecha dostaje to, co najlepsze i wyrabiamy w niej dobre nawyki żywieniowe. Tego typu zdrowe deserki można podawać nawet małym dzieciom. W wielu sklepach dostępne są specjalne formy do domowych lodów, dedykowane najmłodszym. – Zamrożony w foremce lód przypomina lizaka, który dziecko trzyma za stabilny uchwyt. Na pewno nie wypadnie mu z ręki, tak jak to bywa gdy jest na patyku. Bardzo kolorowe wykonanie przyciąga uwagę dzieci, więc mamy mogą przemycić w takim lodzie zdrowe soczki i owoce – mówi Alicja Szmigiel, ekspert Baby Land, dystrybutora akcesoriów dla dzieci marki NUK. Akcesoria do robienia lodów są niezastąpione w upalne dni. Wystarczy wlać do środka trochę soku owocowego, jogurtu lub włożyć zmiksowanego banana i po zamrożeniu lód jest gotowy. – Decydując się na zakup foremek do lodów, warto też zwrócić uwagę na materiały z jakich są wykonane. NUK dba o to, aby do produkcji używane były tylko surowce i materiały najwyższej jakości. Produkt jest zgodny z normą EN 14372 dla sztućców i naczyń do karmienia dla dzieci – dodaje Alicja Szmigiel. Mamy mogą więc mieć pewność, że ich lody naprawdę będą zdrowe.
Shutterstock
2 - szklanka ostudzonej owocowej herbatki - dwie garście owoców (najlepiej smakuje z malinami) - łyżeczka miodu Wszystko razem zmiksuj, włóż do foremek i zamroź. Podawaj udekorowane pokrojonymi kawałkami owoców i odrobiną jogurtu.
Shutterstock
3 alternatywa dla deserów mrożonych. Przygotuj: - 1 dojrzały banan - 1 gruszkę lub słodkie jabłko - garść orzechów lub pestek słonecznika - pół szklanki przegotowanej wody lub mleka roślinnego - miód lub brązowy cukier do smaku Zmiksuj w blenderze, podawaj w wysokiej szklance, najlepiej smakuje spożywane przez szeroką słomkę.
Shutterstock
4 przepis jest bardzo prosty, szybkie wykonanie: - gęsty jogurt naturalny - owoce - miód do smaku Wszystko zmiksować, włożyć do foremek i schłodzić w zamrażalniku.
Shutterstock
5 - 3 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej wcześniej) - 1 banan - garść malin lub innych owoców - pół szklanki mleka roślinnego lub jogurtu (opcjonalnie) - miód do smaku Wszystkie składniki zmiksuj razem w blenderze, gotową masę włóż do foremek i wstaw do zamrażalnika. Gotowe po godzinie!
Shutterstock