W POSZUKIWANIU STRACONEJ SYLWETKI

W ciąży ciało kobiety ulega diametralnym zmianom. Wiele pań martwi się o utratę sylwetki i powrót do dawnej wagi po urodzeniu dziecka. Dobrą formę i nastrój przyszłej mamie zapewni odpowiednia dieta – zapewne nie każdy z nas wie, że zapotrzebowanie energetyczne w I trymestrze jest identyczne jak w okresie przed zajściem w ciążę, a w trymestrze II i III zwiększa się ono jedynie o 300 kcal. W trakcie tych wyjątkowych 9 miesięcy nie powinno się przytyć więcej niż 10–15 kilogramów. Jak mówi ekspert doradztwa żywieniowego SetPoint, Ewa Wall: „Przede wszystkim jedz dla dwojga, a nie za dwoje!”. Niestety wiele kobiet zapomina o tej zasadzie i przestaje kontrolować swoją wagę, co skutkuje nadwagą i trudnościami ze zrzuceniem zbędnych kilogramów po ciąży.

Przyszłe mamy powinny przestrzegać kilku zasad. Aby zadbać o zdrowie malucha, trzeba pamiętać, by kupować jedynie produkty świeże i dobrej jakości, pochodzące z wiarygodnego źródła. Zaleca się spożywanie 5–6 urozmaiconych posiłków dziennie.

POSIŁKI I... TO POMIĘDZY

W ciąży należy jeść produkty zawierające węglowodany złożone, jak np. kasze czy pieczywo razowe. Dostarczają one cennych składników mineralnych i witamin z grupy B. Zalecane jest także spożywanie chudego mleka i produktów mlecznych – to źródło cennego wapnia. 4–5 razy w tygodniu powinno się sięgać po chude mięso (np. drobiowe), które dostarczy organizmowi żelaza. Niezbędne kwasy omega-3 znajdziemy w rybach o małej zawartości związków rtęci, np. w makreli czy łososiu. Nie należy także zapominać o codziennej dawce warzyw i owoców, szczególnie tych, które mają witaminę C, foliany i β-karoten. Są to m.in. pomidory, papryka czy maliny.

Dobrą receptą na głód dopadający nas między posiłkami są bakalie. Odrobina rodzynek, orzechów czy migdałów to zdrowsza i na pewno bardziej sycąca przekąska niż batoniki czy chipsy, które dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii.

TEGO UNIKAJ!

W okresie ciąży powinno się zrezygnować z surowego mięsa, ryb, jaj i serów pleśniowych oraz unikać niezdrowych tłuszczy, które znajdują się np. w maśle, śmietanie czy słodyczach. Nie zawierają one żadnych cennych składników, takich jak witaminy, aminokwasy czy mikroelementy, a dodatkowo długo zalegają w przewodzie pokarmowym, ponieważ są pozbawione błonnika, co utrudnia usuwanie toksyn z organizmu. Kolejna zasada, o której należy pamiętać, to niedosalanie potraw. Przyprawę tę można zastąpić o wiele zdrowszymi i równie smacznymi ziołami, jak np. bazylia czy tymianek.

czytaj dalej...


CO PIJE MAMA?

W ciąży odstawiamy także napoje alkoholowe i ograniczamy spożycie kawy i mocnej herbaty. Można sobie pozwolić maksymalnie na jedną filiżankę kawy dziennie, herbatę natomiast należy zastąpić herbatkami owocowymi i wodą. Powinno się także unikać słodkich napojów gazowanych i pić dużo wody – najlepiej około 3 litry dziennie. Jej spożywanie neutralizuje dolegliwości związane z ciążą, takie jak nudności, wymioty czy zaparcia.

Pamiętajmy, że w ciąży nie powinno się spożywać w nadmiernej ilości wody chlorowanej i ozonowanej. Należy kontrolować spożycie sodu, który zawierają wody wysokozmineralizowane. Dla kobiet spodziewających się dziecka odpowiednia jest woda o niskim stopniu mineralizacji, taka jak Mama i ja, polecana zarówno kobietom w ciąży i karmiącym piersią, jak i mamom, którym zależy na odzyskaniu sylwetki sprzed ciąży. Ponadto woda ta posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka, co gwarantuje najwyższą jakość.

Dbanie o odpowiednią dietę w ciąży nie jest trudne. Należy jedynie pamiętać o kilku kluczowych zasadach zdrowego odżywiania. Nie zapominajmy też, że jedzenie powinno być przyjemnością, a nie źródłem stresu w tym niepowtarzalnym dla kobiety okresie.