A tak wykazały najnowsze badania OBOP-u, przeprowadzone na zlecenie firmy Chiquita. Respondentki pytane o owoce, które najczęściej jadają i podają swoim dzieciom, na pierwszym miejscu wymieniały jabłka (85%), na drugim natomiast - banany (68%).

Ponad 60% badanych mam słyszało o tym, że banany naturalnie poprawiają nastrój, dzięki zawartości tryptofanu, który zamieniany jest w naszym organizmie na serotoninę, a to właśnie dzięki niej czujemy się zrelaksowani i zadowoleni. Dlatego banany szczególnie polecane są jako zdrowe uzupełnienie diety. Zobacz, jak możesz je wykorzystać!

Piersi z kurczaka nadziewane bananami

Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min

• 4 filety z kurczaka
• 2 banany pokrojone w kostkę
• 2 banany pokrojone w grube plastry
• 50 g sera Gorgonzola
• 3 czerwone papryki pokrojone w plastry
• 3 suszone, posiekane figi
• 2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu
• 2 łyżki stołowe oleju 1 łyżka stołowa miodusól i pieprz

Sposób przygotowania:
1) Wyciąć nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka. Zmieszać razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka. Włożyć łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknąć szczeliny.
2) Rozgrzać olej w rondlu do pieczenia. Włożyć piersi z kurczaka i obsmażać każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min. Następnie posmarować kurczaka miodem i przełożyć na półmisek. Włożyć pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posypać rozmarynem i obsmażać każdą stronę przez około 3 minuty. Podawać pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką.

Smażony filet z tuńczyka z sałatką bananowo-jogurtową

Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min

• 4 filety z tuńczyka po 140 g każdy
• 3 banany
• 300 g pomidorów koktajlowych
• starta skórka z jednej limonki
• 100 g niskotłuszczowego jogurtu
• 1 pęczek kopru
• 1 mały pęczek pietruszki naciowej
• 2 łyżki stołowe curry
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki musztardy
• 4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina)
• 2 łyżki stołowe oliwy z oliweksól i zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
1) Przyprawić filety mielonym pieprzem i startą skórką z limonki.
2) Obrać banany i pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki. Pokroić pomidory w plastry i ostrożnie wymieszać z plasterkami bananów.
3) Przygotowując sos zmieszać jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przyprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Wylać na plasterki pomidorów i bananów i dokładnie wymieszać.
4) Dobrze rozgrzać olej na patelni. Położyć na patelni tuńczyka i smażyć tylko na jednej stronie przez około 4 minuty. Następnie przełożyć rybę na talerz i dodać sałatkę bananową. Całość ozdobić natką pietruszki.

Hamburger z indyka i bananów

Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min

• 500 g filetów z indyka
• 2 banany
• 4 bułki hamburgerowe
• 50 g lub 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar
• 80 g sałaty
• 3 plastry pomidora
• 60 g drobno posiekanej cebuli
• 1 zmielony pęczek świeżej pietruszki
• 5 łyżek stołowych bułki tartej
• 1 lekko ubite jajko
• 4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu
• 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki suszonych liści oregano
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1) Pokroić indyka w cienkie paseczki. Wymieszać w dużym naczyniu z jajkiem, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano. Uformować 4 okrągłe kotlety.
2) Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Ułożyć na niej kotlety. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie. Na każdym kotlecie ułożyć plastry bananów a następnie 1 plaster sera. Przykryć patelnię i smażyć wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi.
3) Na każdej bułce hamburgerowej rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu. Na dolnej połowie bułki położyć liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora. Na tym ułożyć usmażony wcześniej kotlet. Całość przykryć górną warstwą bułki. Podawać na gorąco.

PODPOWIEDŹ dla wegetarian: zamiast indyka można użyć kotleta z tofu!