Inne

Najpopularniejsze to te kremowo-żółte o wydłużonych kolbach i biało-purpurowe, okrągłe główki, czyli radicchio. Lekko gorzkie listki wszystkich odmian cykorii dostarczają wiele cennych dla organizmu składników. Cykoria doskonale wpływa na produkcję czerwonych krwinek, jest źródłem magnezu, żelaza, cynku i witaminy C.

Najprostszy sposób na cykorię, to sałatka - pokrój kolby w krążki, dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny.

Łódeczkowate, jędrne liście doskonale sprawdzą się na przyjęciach jako efektowna przekąska - pojedyncze listki napełnij sałatką warzywną, lub kawałkami wędzonego łososia z jajkiem i majonezem.

Cykorię można również jeść na ciepło. Zrobić z niej zupę lub usmażyć na złoto w cieście.

Kremowa zupa z cykorii


2 cykorie








Reklama

2 duże ziemniaki

cebula

ząbek czosnku

Reklama

dwie łyżki oliwy

2 kromki chleba tostowego

Reklama

dwa plasterki żółtego sera

sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

Zeszklij pokrojoną cebulę na rozgrzanej w garnku oliwie. Z cykorii wykrój głąby (są zbyt gorzkie), pokrój liście i wrzuć do garnka. Zalej wszystko wodą, dodaj ząbek czosnku, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i wszystkie przyprawy. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Gorącą zupę zmiksuj na gładki krem, wyjmując wcześniej listek laurowy i kulki ziela angielskiego. Chleb pokrój w kostkę i wrzuć na gorąca patelnię z odrobiną oliwy, aby powstały chrupiące grzanki. Ser pokrój w wąskie paski. Gotową zupę podawaj z grzankami i pokrojonym serem. A jeśli nie lubisz bezmięsnych zup, zamiast sera dodaj chrupiące kawałki smażonego boczku.

Cykoria smażona w cieście


1 cykoria




pół szklanki wody

2 łyżki mąki

proszek do pieczenia

sól

olej

Cykorię podziel na pojedyncze listki. Z wody i mąki zrób ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Dopraw je solą i dodaj sporą szczyptę proszku do pieczenia. W rondlu rozgrzej taką ilość oleju, aby cykoria mogła się w nim całkiem zanurzyć. Liście maczaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż krótko, aż ciasto lekko się zezłoci. Podawaj gorące z dowolnymi sosami i dipami.