Potrzebne będą kwaśne jabłka, cukier, cytryna i odrobina oliwy. Owoce obierz, wykrój gniazda nasienne. Pokrój na drobne kawałki i wrzuć do rondla. Dolej trochę wody, aby jabłka nie przywarły do dna, i gotuj, aż zaczną się rozpadać. Miękkie przetrzyj przez sito.

Reklama

Na każde cztery porcje musu weź trzy takie same porcje cukru. Porcje możesz odmierzyć np. szklanką lub dużą łyżką. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok i otartą skórkę z cytryny. Smaż w rondlu z grubym dnem, aż mus bardzo zgęstnieje. Zwykle potrzeba na to ponad dwie godziny. Pilnuj w tym czasie, aby gęstniejąca masa się nie przypaliła.

Płaską, prostokątną blachę do ciasta delikatnie wysmaruj oliwą i rozprowadź w niej gorącą masę jabłkową. Wyrównaj wierzch i odstaw na dzień, aby ostygła i nieco podeschła. Twardą już masę delikatnie podważ i wyłóż w całości na stół. Pokrój w małe prostokąty, każdy dokładnie obtocz w cukrze i odstaw do wyschnięcia. Dobrze podsuszone marmoladki można przechowywać miesiącami w szczelnym pojemniku.

Smak marmoladek można zmieniać, doprawiając gorący mus cynamonem, likierem z bergamotki czy mieszając go z musem pigwowym.