Przygotuj 6 dużych cytryn i cukier. Owoce wyparz i dobrze wymyj. Z pięciu cytryn wyciśnij sok. Z ostatniej obierz skrórkę, starając się ścinać tylko jej żółtą część, która nie ma goryczki. Skórkę pokrój drobno, a z cytryny wykrój miąższ, bez białej skórki i bez włókien i również drobno posiekaj. Odmierz dokładnie tyle cukru, ile jest soku z cytryny. Sok, cukier, miąższ i pokrojoną skórkę wrzuć do dużego rondla i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje i zacznie gęstnieć (ok. 30 minut). Poczekaj chwilę aż złoto-brązowa masa trochę wystygnie. Jeszcze ciepłą wyłóż na deseczkę i pokrój na niewielkie kawałki. Dla ułatwienia maczaj nóż w letniej wodzie. Odstaw karmelki, aby zupełnie wystygły i stwardniały.

Reklama

Z gęstniejącej masy możesz też zrobić oryginalne mieszadełka do herbaty. Wystarczy kawałkami ciepłego karmelu poowijać drewniane patyczki. Będą mieszać i słodzić.

Garnka oblepionego resztkami masy cytrynowo-karmelowej nie wkładaj od razu do zmywaka. Zalej go ciepłą, przegotowaną wodą, a kiedy karmel się rozpuści, powstanie smaczny, orzeźwiający napój.