"Jeśli więc masz ochotę na słodką przekąskę, a dbasz o swoją linię, lepiej sięgnij po lody" - radzi dietetyczka Katarzyna Okręglicka.

Na białej liście przekąsek, którymi warto się delektować nawet wtedy, kiedy jest się na diecie, są lody śmietankowe, lody owocowe oraz przygotowywane z owocowych soków sorbety. Zdecydowanie więcej kalorii mają lody, które zawierają dodatki, takie jak migdały, orzechy, kandyzowane owoce oraz lody oblane smakową polewą lub słodkim likierem. Lody śmietankowe na patyku, w czekoladowej polewie, mają prawie 100 kcal więcej, niż takie same smakołyki bez niej.

Reklama

Lekkie jak piórko

Kolejną zaletą lodów jest to, że są one trawione szybko i nie zalegają tak długo w przewodzie pokarmowym. Warto je zatem jeść między posiłkami, kiedy mamy ochotę na chwilę przyjemności. Frytki, czekoladki, słone orzeszki lub chipsy, są ciężkostrawne i bardziej kaloryczne, co oznacza, że spalenie zawartej w nich dawki energii zajmie nam znacznie więcej czasu i będzie wymagać od nas większego wysiłku fizycznego.

Reklama

W związku z tym, aby spalić mniej więcej taką samą liczbę kalorii, która znajduje się średnio w porcji lodów, wystarczy przez jedną godzinę czytać na głos lub namiętnie się całować. Aby spalić dawkę energii podobną do tej, jaka znajduje się w batoniku (100 g), trzeba przez godzinę piłować drewno lub grać w siatkówkę.

Jeśli nie mamy ochoty na tak intensywny wysiłek, a zjedlibyśmy chętnie coś słodkiego, lepiej wybrać dwie gałki owocowego sorbetu, który składa się głównie z owoców i mrożonego owocowego soku. Taka porcja zawiera około 70 kcal.

Wspomnienie dzieciństwa

Reklama

Jedną z ważniejszych, o ile nie najważniejszą korzyścią z jedzenia lodów jest przede wszystkim przyjemność. Najczęściej kupujemy je właśnie dlatego, aby sobie ją sprawić, oraz poprawić swój nastrój. Zdaniem psycholog Małgorzaty Ohme "Nie bez powodu lody poprawiają nasze samopoczucie. Są one dla nas wspomnieniem lata, przyjemnych chwil spędzonych w wakacje i wywołują w nas pozytywne skojarzenia, związane ze słońcem, orzeźwieniem i radością. Lody kojarzą nam się również z dzieciństwem, czasem, kiedy traktowane były przez nas jako coś wyjątkowego - nagroda za dobre zachowanie lub niedostępny deser jadany w wyjątkowych okolicznościach”.

Nie obwiniajmy się zatem sięgając po porcję lodów śmietankowych, owocowych lub orzeźwiający sorbet. Jedzenie lodów jest nie tylko przyjemne, ale co więcej, lody na tle innych przekąsek, wypadają w kalorycznym rankingu najkorzystniej.

Ale uwaga! W jedzeniu lodów, jak we wszystkim innym, wskazany jest umiar.

Jak mądrze wybierać lody:

1. Jeśli dbasz o swoją linię wybieraj lody śmietankowe, owocowe lub sorbety.

2. Spośród nich wybieraj takie, które są sprzedawane w określonych porcjach – np. dwie gałki, lody na patyku. Znając ich wagę lub pojemność, łatwiej obliczysz ich kaloryczność, niż w przypadku lodów sprzedawanych z maszyny.

3. Sprawdzaj umieszczane na opakowaniach lodów informacje o wartościach GDA (Guideline Daily Amount – Wskazane Dzienne Spożycie), które mówią m.in. o zawartości kalorii, tłuszczów, cukrów i węglowodanów w danym produkcie. Dobre firmy produkujące lody już wprowadziły takie oznaczenia.

4. Trzy kulki lodów śmietankowych udekoruj malinami i truskawkami - to tylko około 200 kalorii, a jaka pyszna przekąska!

Pomysły na lodowe desery przygotowane przez Marcina Piotrowskiego (Algida), które łączą w sobie prostotę, smak, uczucie i są dobrą przekąską.

Opracowano na podstawie materiałów prasowych przygotowanych przez Katarzynę Okręglicką i Aleksandrę Kubacką, dietetyczki, ekspertki kampanii "Dobra Przyjemność Każdego Dnia”.